Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

"Ο Matt Shepard είναι φίλος μου"

  Ο Matthew Shepard ήταν ένας Αμερικανός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Wyoming ο οποίος ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε και αφέθηκε να πεθάνει κοντά στο Laramie, του Wyoming τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου 1998, σε ένα από τα συγκλονιστικότερα εγκλήματα μίσους στην ιστορία των ΗΠΑ. Άφησε τη τελευταία του πνοή έξι ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο του Κολοράντο, στις 12 Οκτωβρίου. Ο θάνατος του αποδίδεται σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγο μετά την επίθεση, οι Aaron McKinney και ο Russell Henderson συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία. Οι δύο νέοι που τον χτύπησαν ισχυρίστηκαν πως είχαν σκοπό να τον ληστέψουν, αλλά τον βασάνισαν και τον σκότωσαν όταν θεώρησαν ότι τους φλέρταρε.


  Ο Matthew γνώρισε τους βασανιστές του στο μπαρ Fireside Lounge στο Laramie του Wyoming. Αυτοί πρότειναν στον Matt να τον γυρίσουν σπίτι με το αυτοκίνητο τους. Αντί να τον πάνε σπίτι του όμως, τον οδήγησαν σε μια απομονωμένη αγροτική περιοχή και αφού τον λήστεψαν τον έδεσαν σε ένα φράχτη, σαν σκιάχτρο, όπου τον βασάνισαν για ώρα και τον χτύπησαν με πιστόλι σπάζοντάς του το κρανίο. Ακολούθως έφυγαν, αφήνοντάς τον σε κώμα δεμένο στον φράχτη. Τo αγόρι πέθανε, στο νοσοκομείο του Κολοράντο όπου είχε παραμείνει σε κώμα για έξι ημέρες.


  Πολλά έργα έχουν εμπνευστεί από τη ζωή του Matthew Shepard, το θάνατο του, τη δίκη, και τα επακόλουθά της, συμπεριλαμβανομένων των ντοκιμαντέρ, των ταινιών και των τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικά, μουσικά και συγγραφικά έργα. Το ντοκιμαντέρ «Matt Shepard Is a Friend of Mine» είναι ένα από αυτά, όπου σκιαγραφείτε το πορτρέτο του Matthew Shepard μέσα από τα μάτια φίλων και γνωστών που έζησαν από κοντά όλα τα γεγονότα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου