Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δύο ετεροφυλόφιλοι άντρες βιώνουν την ομοφοβία μέσα από ένα κοινωνικό πείραμα.

  Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, Iain Lee και Justin Dealey του ραδιοφωνικού σταθμού του BBC -"Three counties radio", μετά από συνομιλία τους με ένα νεαρό άντρα που πρόσφατα έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης, όταν εξερχόταν από τρένο και απλά κρατούσε το χέρι του συντρόφου του, αποφάσισαν να διεξάγουν ένα κοινωνικό πείραμα παριστάνοντας ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι το οποίο κάνει την βόλτα του ένα απόγευμα στη πόλη της Luton και κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου. Με το πείραμα αυτό θέλησαν να παρατηρήσουν τι είδους αντιδράσεις θα έπαιρναν από τους περαστικούς και κατά πόσο δύο ομοφυλόφιλοι άντρες αντιμετωπίζουν ρατσισμό.

Το "ζευγάρι" ξεκίνησε τη βόλτα του στους δρόμους της πόλης επιδεικνύοντας δημόσια για πρώτη φορά τη "καινούρια τους σχέση". Σε λιγότερο από δέκα λεπτά το "ζευγάρι" άρχισε να δέχεται τις πρώτες αντιδράσεις από το κοινό. Ψίθυροι, αδιάκριτα βλέμματα, κοροϊδευτικά σχόλια.. Ο Lee μάλιστα παρατήρησε ένα πατέρα να απομακρύνει το παιδί του από το "ομοφυλόφιλο ζευγάρι", ενώ ο Dealey άκουσε ένα άλλο άτομο να λέει "κοίταξε τους κρατάνε χέρια".

Στη συνέχεια οι δύο παραγωγοί θέλησαν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους περαστικούς για αυτές τις συμπεριφορές. Όταν πλησίασαν ένα άντρα ο οποίος ολοφάνερα δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με αυτό που έβλεπε και τον ρώτησαν ευθέως για τη συμπεριφορά του, ο ίδιος απάντησε ότι δεν συμφωνεί με αυτό και μάλιστα το βρίσκει "αηδιαστικό". Παρόμοια απάντηση δόθηκε ακολούθως και από μια γυναίκα η οποία ερωτηθείσα εάν είναι ενάντια στην ομοφυλοφιλία απάντησε με απλό τρόπο ότι "δεν είναι ενάντια σε αυτή αλλά δεν της αρέσει να της το τρίβουν στη μούρη".

Στο τέλος του βίντεο ο Lee παρατήρησε ότι εάν δύο κορίτσια έκαναν την βόλτα τους χεράκι-χεράκι τίποτα απ'όλα αυτά δεν θα συνέβαινε ενώ τελείωσε με την φράση "Είμαι έκπληκτος μ΄αυτές τις συμπεριφορές και απογοητευμένος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου